Presování čerstvé hroznové šťávy

Po dobu prezentace mikroregionu Uherské Hradiště bude na nádvoří Jezuitské koleje v sobotu 13. září od 10:00 do 16:00 probíhat veřejné PRESOVÁNÍ ČERSTVÉ HROZNOVÉ ŠŤÁVY.

Prezentace starého regionálního řemesla se uskuteční na replice tradičního vřetenového lisu, který je majetkem pořádající organizace, Klubu kultury. Ten v současnosti vlastní celkem tři repliky dobových lisů, z nichž každý pracuje na jiném principu – již zmíněný lis vřetenový, jehož „velkého bratra“ lze spatřit ve Vinohradské ulici U Lisu. Dále kdysi běžnější lis stolicový, který svého času vlastnila takřka každá domácnost. A třetí v řadě – repliku lisu, který byl instalován při věhlasné Výstavě Slovácka v roce 1937 u Slovácké búdy – ten je trvale k vidění na dvoře Kulturního domu v Mařaticích.

Tato historická atrakce bude na Jezuitské koleji nejen k vidění, ale také zdarma k ochutnání. Čerstvá hroznová šťáva je zdravá a bezalkoholová – degustovat ji tak bez obav mohou také děti. S ukázkami staré techniky presování slaví Klub kultury úspěchy také v Praze, kde se pravidelně účastní Pražského vinobraní – o čerstvě presovanou hroznovou šťávu je v Královské zahradě Pražského hradu obrovský zájem.